Mapa web Contacte Cercador

El conseller Vila anuncia un acord amb Cemex per dragar el canal d'accés al port d'Alcanar

L’acord permetrà l’obertura dels productes de la cimentera a nous mercats d’exportació i suposarà un creixement econòmic i social important per a les Terres de l’Ebre

Ports de la Generalitat executarà el dragatge del canal d’accés al port industrial d’Alcanar, amb una inversió prevista de 4,5 MEUR i un termini d’execució de quatre mesos

L’acord obre nous escenaris de futur en què Ports de la Generalitat podrà utilitzar un dels molls per operar vaixells amb mercaderies amb destinació o sortida del territori
(01.02.2014)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui l’acord entre Cemex i Ports de la Generalitat mitjançant el qual l’empresa cimentera es compromet a mantenir l’operativa industrial de la fàbrica i de les instal·lacions portuàries durant els propers 10 anys i l’Administració portuària a dragar el canal d’entrada del port d’Alcanar. D’aquesta manera, l’augment del calat permetrà l’arribada de vaixells de gran tonatge i l’obertura de l’empresa a nous mercats d’exportació. L’acord serà clau per impulsar la creació d’ocupació i generar activitat econòmica a l’entorn d’Alcanar.

Impuls al creixement del territori

Ports de la Generalitat i Cemex han arribat a un acord de col·laboració público-privat que incrementarà el potencial de l’activitat del port d’Alcanar i afavorirà la dinamització del territori. Els principals punts de l’acord són els següents:

La concessió administrativa finalitzava l’any 2018 i ara es prorrogarà cinc anys més, fins Al 2023. El perllongament de la concessió contribuirà al manteniment de l’activitat de la fàbrica de ciment i de l’activitat portuària derivada dels productes de la cimentera durant els propers deu anys.

Ports de la Generalitat executarà el dragatge del canal d’accés del port d’Alcanar amb l’objectiu d’establir un calat de 12 metres. Les condicions tècniques del port facilitaran l’operativa a mercants més grans, fet que augmentarà la seva capacitat exportadora i convertirà el port d’Alcanar en un enclavament més competitiu. L’actuació suposarà una inversió pública de 4,5 MEUR i les obres començaran durant el primer trimestre de 2014.

Cemex s’encarregarà del manteniment de l’abalisament del port i del canal d’entrada, així com de les instal·lacions i els serveis.

S’estableix un tràfic de mercaderies mínim d’1.120.000 tones anuals durant el període concessional.

La concessionària haurà de mantenir en vigor les autoritzacions i permisos exigits per la normativa en relació al desenvolupament de l’activitat.

El port disposa de tres molls per operar mercaderies. Amb l’acord, el moll número 2 s’obrirà a futures operatives de Ports de la Generalitat. Les característiques tècniques del moll són: 320 metres de longitud, 11 metres de calat i 15.000 metres quadrats de superfície.

Destaquem