Mapa web Contacte Cercador

El conseller Vila visita la Cooperativa modernista de Pinell de Brai

L’Institut Català del Sòl està executant la darrera etapa de la segona fase de la rehabilitació del celler i molí d’oli del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Pinell de Brai per adequar-lo als nous usos culturals i turístics. (19.01.2013)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat la Cooperativa modernista de Pinell de Brai, acompanyat per l’alcalde, Lluís Melich, i la presidenta de la cooperativa, Tere Alcon. Aquesta actuació compta amb una inversió de 191.928,12 euros amb IVA i es preveu que finalitzi durant el primer trimestre d’aquest any.

Es tracta de la darrera etapa de la segona fase de la rehabilitació del celler, basada en un projecte dels arquitectes Joan Figuerola, Joan C. Gavaldà i Jordi J. Romera i que ha estat adjudicada a Construccions Jaén Vallés SL. Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Pinell de Brai, La Pinellense SCCL, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% Cultural. INCASÒL finança el 47% del cost de l’actuació i l’Ajuntament de Pinell de Brai, mitjançant el programa LEADER, la part restant.

Les obres en execució consisteixen en la reparació dels paviments de la sala de tines que formen part del recorregut turístic, la col·locació de les baranes de vidre de la part executada a la fase anterior amb l’objectiu de garantir les condicions de seguretat, la millora de la il·luminació interior, enllumenat d’emergència i evacuació de la zona de recorregut turístic, la rehabilitació de la coberta de la sala de recepció i la substitució del sostre de formigó malmès per un nou sostre de volta a la catalana.

L’edifici, declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, el va començar a construir l’arquitecte Cesar Martinell l’any 1918. Consta de 3 àmplies naus cobertes a doble vessant per teulades de fusta que es recolzen sobre arcs el·líptics de maó vist. Aquesta estructura d’arcs el·líptics de diafragma per a sostenir les bigues és excepcional en aquests tipus de cellers i té una gran bellesa.

La façana de l’edifici està decorada amb un fris ceràmic de Xavier Nogués que ha fet conegut aquest celler i on es representa la verema, les premses del vi, els tastavins, el premsat de les olives i diverses al·legories.

Destaquem