Mapa web Contacte Cercador

Santi Vila: "El Pla Hidrològic de l'Ebre és lesiu per a la conservació del riu"

El Departament de Territori i Sostenibilitat estudia si el cabal mínim aprovat contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea. (28.01.2013 - 28.01.2014)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat que el Pla Hidrològic per a la Conca de l’Ebre aprovat avui pel Consell de Ministres és “lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental i perquè no impedeix la regressió i la salinització”.

Segons Vila, l’Ebre “és un riu amb uns indicadors fràgils que hem de conservar entre tots”. Per aquest motiu, el Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 Hm3 anuals aprovat pel tram final del riu contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que “contestarem amb tota la contundència per la via administrativa”.

En tot cas, el llindar mínim aprovat es troba a una distància “descomunal” dels 7.000 Hm3 anuals que defensava el Govern català. El Departament considera que la fixació d’aquest cabal mínim respon a les demandes d’aigua a la conca del riu, per abastir els nous regadius projectats. El Pla preveu passar de 965.000 hectàrees de regadius a 1,41 milions, amb un augment estimat del consum d’aigua de 7.880 Hm3 anuals (el 55% de l’aportació natural de l’Ebre) als gairebé 10.000 HM3 (gairebé el 70% de l’aigua de la conca).

No obstant això, l’increment de regadius compromet l’aigua disponible als trams més baixos de l’Ebre i també la seva qualitat, molt amenaçada amb l’increment de la concentració salina. En aquest sentit, el mínim fixat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient no té en compte els requeriments ambientals reals del tram més baix de la conca i el paper dels seus cabals pel que fa al fre a la intrusió salina i a l’aportació de sediments i nutrients.

Vila ha lamentat que “al 2014, el criteri per fixar el cabal d’un riu encara sigui político territorial”.

D’altra banda, el Govern espanyol tampoc ha considerat les peticions de la Generalitat per revisar i corregir la delimitació, designació i tipologia de les masses d’aigua al tram baix del riu i al Delta de l’Ebre. Aquesta mancança i errors detectats en poden comprometre la correcta gestió, especialment de les zones humides i de l’estuari del Delta, una zona declarada Reserva de la Biosfera.

Segons ha denunciat el conseller, “no hi ha hagut marge per negociar” amb el Ministeri les al·legacions que va presentar el Govern català i que anaven acompanyades dels corresponents arguments científics i tècnics. Aquestes al·legacions comptaven amb el recolzament d’entitats, agents socials i econòmics, ajuntaments, partits polítics i associacions ambientals de les Terres de l’Ebre. Així, el conseller ha refermat que “el Govern de la Generalitat està al costat del territori” en la defensa de la conservació del riu.

Igualment, s’ha obviat la proposta de cabals ecològics que plantejava el Pla Integral per a la Protecció del Delta de l’Ebre i que s’havien d’incorporar al Pla Hidrològic.

Destaquem